اقتصاد مقاومتی، تولیدکنندگان، دولت و مردم، حمایت از تولید، اقتصاد پویا

با توجه به بیانات مقام معظم رهبری و تاکید ایشان به امر اقتصاد مقاومتی در سال های اخیر می توان گفت سه عنصر اصلی تحقق این امر مهم دولت، مردم و دست اندرکاران تولید می باشند.

به گزارش کُردتودی، با نام گذاری سال 95 توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی اهمیت توجه به امر اقتصاد مقاومتی به خوبی قابل تامل است.


تعریف اقتصاد مقاومتی:
اقتصاد مقاومتی به معنی تشخیص حوزه‌های فشار و متعاقباً تلاش برای کنترل و بی‌اثر کردن آن تاثیرها می‌باشد و به دنبال تبدیل تهدیدها به فرصت است.

 

منظور از اقتصاد مقاومتی واقعی، یک اقتصاد مقاومتی فعال و پویاست نه یک اقتصاد منفعل و بسته، در این صورت مقاومت اقتصادی برای دفع موانع پیشرفت و کوشش در مسیر تحقق و پیشرفت این مهم تعریف می‌شود.

 

در واقع هدف در اقتصاد مقاومتی آن است که بر فشارها و ضربه‌های اقتصادی از سوی نیروهای متخاصم که سد راه پیشرفت جامعه است، غلبه کرد.


تفاوت اقتصاد مقاومتی و ریاضت اقتصادی:
برخی از مردم اقتصاد مقاومتی و ریاضت اقتصادی را یکی می دانند و یا تصور می کنند اقتصاد ریاضتی یکی از شاخه های اقتصاد مقاومتی است در حالی که این دو اصطلاح کاملا متفاوت بوده و هیچ ارتباطی به یکدیگر ندارند برای روشن شدن موضوع به شرح مفهوم ریاضت اقتصادی می پردازیم.


تعریف ریاضت اقتصادی
ریاضت اقتصادی به طرحی گفته می‌شود که دولت‌ها برای کاهش هزینه‌ها و رفع کسری بودجه، به کاهش و یا حذف ارائه برخی خدمات و مزایای عمومی دست می‌زنند. این طرح که به منظور مقابله با کسری بودجه توسط برخی دولت‌ها انجام می‌شود گاهی اوقات به افزایش میزان مالیات و افزایش دریافت وام‌ها و کمک‌های مالی خارجی می‌انجامد.


با مروری بر بیانات مقام معظم رهبری و با توجه به نامگذاری سال های اخیر توسط ایشان به این مهم می رسیم که توجه به مشکلات اقتصادی مردم و حل آنها از تاکیدات مهم رهبر انقلاب بوده است.


تأکید مقام معظم رهبری بر ضرورت تداوم تولید ملی و اقتصاد مقاومتی، مبین سه وظیفه برای دولت، مردم و دست اندرکاران تولید می باشد.

 

لذا در راستای تحقق این امر مهم، هر قدر که مردم را تشویق به حمایت از اقتصاد داخلی کنیم ولی کیفیت تولید کالای داخلی پایین باشد، عملاً رغبتی از سمت مردم به خرید کالای تولید داخلی نخواهد بود. اگر تولید کننده هم برای تولید کالای باکیفیت همت کند ولی دولت و سیستم بانکی کشور حمایت های مطلوبی ارائه ندهد، باز هم نتیجه منفی خواهد بود. از این رو باید تمامی ارتباطات این سه حلقه باهم تقویت شده و در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی عمل شود.


امروزه نیز در بسیاری از کشورها - بخصوص در این سالهای اخیر - با تکانههای شدید اقتصادی که در دنیا بهوجود آمده، کشورهای متعددی به دنبال مقاومسازی اقتصاد خویش برآمدند؛ که هر کشوری با توجه به  شرایط و فرصت های خاص خود در این راستا اقدام می نماید.


نقش دولت و مردم در تحقق اقتصاد مقاومتی:
شناسایی نقاط ضعف کشور در اقتصاد مقاومتی و تبدیل آن به نقاط قوت، یکی دیگر از الزامات کشور در رسیدن به جایگاه واقعی خویش در عرصه جهانی است که برای تحقق آن باید همکاری نزدیکی میان دولت و مردم صورت گیرد.


تحقق اقتصاد مقاومتی صرفاً با مشارکت مردمی امکان پذیر است و لاغیر. لذا برای بالابردن مشارکت مردمی باید از هر نوع فعالیت اقتصادی مردمی استقبال نمود و فضایی در کشور و جامعه حاکم گردد که همه مردم خود را مولد در اقتصاد و شریک در پیشرفت و مقاومت کشور، حس کرده و برآن ببالند. در نظریه های اقتصادی نقش مردم به عنوان مصرف کنندگان کالاها بسیار حائز اهمیت است.

 

راه کارهای تحقق اقتصاد مقاومتی:
توجه به تولیدات داخلی و بازگشایی کارگاه های تولیدی، توجه به دامپروری، کشاورزی، باغداری، تولیدات داخلی و کارگاه های کوچک زود بازده از جمله اقدامات اساسی در راستای عملی کردن اقتصاد مقاومتی است. همچنین کاهش آمار بیکاری و خشکاندن ریشه های فقر و آسیب های اجتماعی ناشی از بیکاری در جامعه از دیگر راهبرد های تحقق اقتصاد مقاومتی است.


بالا بردن کیفیت در تولیدات داخلی و توجه به ظرفیت ها و پتانسیل های داخلی کشور  و جلوگیری از واردات بی رویه کالاهایی که موجب اوفول و کم رونق شدن تولیدات داخلی در کشور می گردد از دیگر اقدامات در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی است.

 

تبدیل تهدیدها به فرصت ها در روند تامین کالاها به این معنا که به محض اعمال تحریم در حوزه ای خاص، شکل دهی به عزم ملی درحوزه فناوری و صنعت و تجارت برای ایجاد خود کفایی می تواند راهگشای مفیدی در این امر باشد.


همچنین ارائه الگوهای صحیح مصرف به مردم، پرهیز از اسراف در بخش های دولتی و خصوصی، استفاده مردم از تولیدات داخلی، اقدامی عملی برای تحقق اقتصاد مقاومتی است.

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۶/۱۰/۰۳
احمد جانقربانی

نظرات (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی